به این چند دلیل کامپیوتر شما هک می شود.
هک یا سرقت اطلاعات، به عملیاتی گفته میشود که در آن فردی با استفاده از دانش و تخصص خود، به سیستمهای کامپیوتری و شبکههای مختلف نفوذ میکند. این عمل معمولاً به منظور دسترسی غیرمجاز به سیستمها و شبکهها، سرقت اطلاعات یا صدمه رساندن به آنها انجام میشود.
اما هک میتواند به صورت قانونی و با هدف ارتقای امنیت سیستمها و شبکهها انجام شود. به این نوع هک، هک اخلاقی یا Ethical Hacking نیز گفته میشود. در این نوع هک، افراد مجرب و متخصص، با استفاده از تکنیکهایی که هکرها به کار میبرند، به بررسی و تست امنیت سیستمها و شبکهها میپردازند. در ادامه به بررسی دلایل هک کامپیوتر می پردازیم.
نشانه های هک کامپیوتر
- کاهش سرعت کامپیوتر
به این چند دلیل کامپیوتر شما هک می شود. اگر سرعت کامپیوتر یا اینترنت شما ناگهان کاهش یافت، دلایل مختلفی میتواند وجود داشته باشد. اما احتمال هک شدن کامپیوتر شما نیز وجود دارد؛ زیرا بسیاری از هکرها با نصب اپلیکیشن در پس زمینه، منابع را در اختیار میگیرند و باعث کاهش سرعت سیستم میشوند. پس اگر این اتفاق برای شما افتاد، باید به دنبال مورد مشکوک باشید.
ایجاد برنامه های جدید
هکرها میتوانند برنامههای خطرناکی را بر روی کامپیوتر شما نصب کنند و از آنجا به سرقت اطلاعات شخصی شما بپردازند. در صورتی که برنامههای جدید و ناآشنا در کامپیوتر شما پیدا شود، باید با احتیاط بیشتری عمل کنید و مطمئن شوید که دسترسی غیر مجاز به سیستم شما وجود نداشته باشد.
دی اکتیو شدن آنتی ویروس
به این چند دلیل کامپیوتر شما هک می شود. استفاده از برنامه آنتی ویروس برای محافظت از کامپیوتر شما بسیار مهم است و باید در همه زمانها فعال باشد. اگر برنامه آنتی ویروس شما متوقف شده است یا به درستی اجرا نمیشود، این ممکن است نشان از حمله هکران باشد. بنابراین، باید کامپیوتر خود را با برنامه آنتی ویروس اسکن کرده و همچنین از یک نسخه کامل و بهروز آنتی ویروس استفاده کنید.
عدم توانایی در ورود به سیستم
به این چند دلیل کامپیوتر شما هک می شود. اگر با پسورد خاصی وارد کامپیوتر خود می شدید، ولی حالا امکان پذیر نیست، ابتدا مطمئن شوید که پسورد را به درستی وارد کردهاید. در صورتی که همچنان، نتوانید وارد شوید، احتمال دسترسی غیرمجاز به کامپیوتر شما وجود دارد.
حجم فعالیت زیاد
فعالیتهای پسزمینه در کامپیوتر طبیعی است، اما اگر متوجه شدید که فعالیتهای نامتعارفی رخ میدهد ممکن است به مشکلات امنیتی برخورد کرده باشید. برای مثال، حرکت نشانگر ماوس در حالتی که آن را لمس نمیکنید، صفحاتی در هیستوری مرورگر که شما به آنها رجوع نکرده اید و تغییرات در عملکرد سیستم، ممکن است نشانههای هک شدن کامپیوتر شما باشند. در چنین مواردی باید به سرعت اقدام به اصلاح مشکلات امنیتی کامپیوتر خود نمایید.
عدم خاموش شدن کامپیوتر
به این چند دلیل کامپیوتر شما هک می شود. ناتوانی در خاموش کردن کامپیوتر ممکن است نشانهای از هک شدن آن باشد، زیرا هکر قصد دارد که به طور پنهانی کنترل را در دست داشته باشد. همچنین، زمان بر بودن خاموشی کامپیوتر نیز میتواند نشانهی خطرناکی باشد، چرا که هکر ممکن است به دنبال زمان بیشتری برای انجام فعالیتهای خود باشد.
درخواست دسترسی مکرر
اگر برای استفاده از برنامه ی خاصی دسترسی خواسته شود با دقت آن را انجام دهید و نباید به سادگی اجازه دسترسی را صادر نمایید، همچنین هرگز به برنامههایی که نام آنها برای شما ناآشناست، اجازه دسترسی ندهید. لازم است قبل از صدور مجوز، پیام و درخواست را به دقت بررسی کنید تا هشدار های لازم را به کاربران بدهید.
هدف هکر ها از هک کامپیوتر
در واقع، دلایلی برای هک کامپیوتر شما وجود دارد که در ادامه به بررسی این موارد می پردازیم.
- اعلان ضعف امنیت شبکه کامپیوتری
در این نوع نفوذ، فردی با تخریب و تهدید کم، سعی میکند نقاط ضعف امنیتی شبکه را به مدیریت اعلام کند و در برخی موارد حتی به مدیریت اعلام میکند که حاضر به همکاری در رفع نقص و تقویت امنیت شبکه است.
- انتقام شخصی یا گروهی
در این نوع نفوذ، فرد یا گروهی سعی میکنند با تخریب سیستم و برقراری خسارات جبرانناپذیر، انتقامی را برای رفتاری که به نظرشان ناروا بود، انجام دهند. در واقع این نمونه از هک کامپیوتر با هدف به خطر انداختن منافع ملی ، گروهی از افراد و یا فرد خاصی انجام می شود.
- بدون دلیل
در این نوع نفوذ، فردی بدون دلیل خاصی، سعی میکند به شبکه کامپیوتری نفوذ کند. این نوع نفوذگران ممکن است به دلیل خودنمایی، سرگرمی یا بیکاری دست به نفوذ و تخریب شبکه بزنند.
- دلایل شخصی
در این نوع نفوذ، فردی با انگیزه شخصی، مانند انتقام یا انجام عملی خاص، سعی میکند به شبکه کامپیوتری نفوذ کند. این نوع نفوذگران کمترین تعداد را در بین هکرها به خود اختصاص میدهند.
- دستیابی به اموال مجازی افراد یا شرکتها
در این نوع نفوذ، فردی با دستیابی به اطلاعات شناسه کاربری و رمز عبور فرد یا شرکت، سعی میکند به اموال مجازی آنها دسترسی پیدا کند. این نوع نفوذگران بیشتر از روش دزدی هویت یا فیشینگ استفاده میکنند و سعی در دستیابی به اطلاعات کاربری قربانی دارند تا به مدیریت بخشی از اموال مجازی فرد یا شرکت دسترسی پیدا کنند.
در کل، نفوذ به شبکه کامپیوتری با هدفهای مختلفی انجام میشود و میتواند بسیار خطرناک و دردسرساز باشد. برای محافظت از شبکه کامپیوتری، لازم است که از روشهای امنیتی مناسبی مانند رمزنگاری، فایروال و آپدیتهای منظم استفاده شود. همچنین آموزش و آگاهی کاربران نیز از اهمیت بالایی برخوردار است تا از رفتارهای خطرناکی که به امنیت شبکه کامپیوتری آسیب میزنند، پرهیز کنند.
جمع بندی
هکرها ممکن است برای دستیابی به اطلاعات شخصی شما، سرقت از حساب های بانکی یا خرید غیرمجاز از حساب شما از طریق کامپیوتر تلاش کنند. علت دیگری که ممکن است کامپیوتر شما هک شود، وجود مشکلات امنیتی در سیستم عامل یا نرم افزارهایی است که شما بروی کامپیوتر خود نصب کرده اید. هکرها می توانند با استفاده از تغییرات امنیتی، موفق به کنترل کامپیوتر شوند، به اطلاعات شما دست پیدا کنند و همچنین مشکلات دیگری برای شما ایجاد کنند.
سوالات متداول
1- چرا کامپیوتر من هک شده است؟
علت هک شدن کامپیوتر شما میتواند متعدد باشد، از جمله استفاده از رمز عبور ضعیف، نصب نرمافزارهای که احتمالا، حاوی ویروس یا نرمافزار جاسوسی باشند، باز شدن فایلهای ضمیمه از ایمیلهای ناشناس، ورود به سایتهای ناامن، عدم آپدیت کردن سیستم عامل و برنامههای کاربردی، و غیره.
2- چطور میتوانم متوجه شوم که کامپیوتر من هک شده است؟
علائمی که ممکن است نشان دهنده هک شدن کامپیوتر شما باشند، شامل عملکرد غیرمعمول کامپیوتر، تغییرات غیرمنتظره در فایلها و پوشهها، صفحات وب غیرمعمول، نوار ابزار مرورگر تغییر کرده و موارد دیگری از فعالیت ناخواسته میتواند باشد.
3- چه اقداماتی باید برای پیشگیری از هک شدن کامپیوتر انجام دهم؟
برخی اقداماتی که میتوانید برای پیشگیری از هک شدن کامپیوتر انجام دهید، شامل استفاده از رمز عبور قوی و منظم تغییر دادن آن، نصب نرمافزارهای ضد ویروس و جلوگیری از دانلود نرمافزارهای ناشناس، عدم باز کردن فایلهای پیوست از ایمیلهای ناشناس، افزایش آگاهی از تهدیدات امنیتی، آپدیت کردن سیستم عامل و برنامههای کاربردی و غیره میباشد.
4- چه اقداماتی باید برای رفع هک شدن کامپیوتر انجام دهم؟
اگر کامپیوتر شما هک شده است، توصیه می شود که اقداماتی مانند اسکن آنتی ویروس ، تغییر رمز عبور، از بین بردن برنامههای ناشناس، رفع برنامههای جاسوسی، بازیابی از پشتیبانهای موجود، آپدیت سیستم عامل و برنامههای کاربردی و غیره انجام شود. در صورتی که این اقدامات موثر نبودند، بهتر است با کمک یک متخصص امنیتی، اقدامات لازم را برای رفع هک، کامپیوترتان انجام دهید.